dimarts, 11 de setembre del 2007

Santa Comba de Bande

Per terres gallegues van transcórrer alguns dies de les vacances. Un dels principals objectius que tenia era visitar una petita església visigoda datada del segle VII, que està situada molt a prop de la localitat de Bande.

Justament quan la carretera local travessava aquest poble, des del cotxe estant vam veure una gran pancarta de vora a vora en la que hi podíem llegir en majúscules grosses “A CAÑOTA”. Comentàrem al cotxe que es diu igual que un restaurant que coneixem a Barcelona i... per sorpresa nostra, avançàrem i descobrírem que a sota, en lletra més menuda hi posava la direcció de Barcelona. A la part posterior hi figuraven els noms dels amos i la inscripció “desenxavos boas festas ...un anaco de Galicia en Cataluña”. No hi ha dubte de la seva procedència i del bé que li van les coses.

Entre comentaris i bromes vam arribar a Santa Comba de Bande. Un bateig no ens va permetre completar la visita, però tinguérem la sort que se celebrà exterior i accedírem a dintre amb l’emoció dels petits llocs carregats d’història. Un arc de ferradura actuà com a benvinguda abans de penetrar en l’espai sagrat de l’altar major i ens transportà a l’època perromànica i precatòlica. Vaig contemplar les voltes de canó, encara que no del tot complertes, i la volta d’aresta que suporta el cimbori, al creuer, tècniques aquestes que es resoldran millor i s’empraran durant tot el romànic.


Em vaig fixar en les pintures a l’absis, no de gran qualitat però almenys vaig identificar-ne el motiu Trinitari envoltat del Tetramorfos. A l’intradós de l’arc de ferradura el sol, la lluna i les estrelles. Algun significat deu tenir, però el desconec i, de moment, passo pàgina.

Santa Comba de Bande, segle VII