dimarts, 19 de maig del 2009

Els secrets de la Reina (II)

Ja feia uns mesos que el tenia i encara no l’havia llegit. Avui, finalment, l’he acabat. No diré que és un gran llibre perquè no m’ho ha semblat. En Xulio Ricardo Trigo té una llarga trajectòria com a escriptor i, per mi, Després de l’oblit sí és un gran llibre.

No obstant, Els secrets de la reina presenta una relat en què la reina Elionor de Portugal pren un protagonisme que mai ha tingut històricament. El fet de viatjar al segle XIV i deixar-se emportar per les vivències d’un famós escultor en un indret com Poblet, al servei del rei Pere el Cerimoniós, enmig de la desolació del 1348, són suficients arguments per enganxar-te fins al final de la novel·la.

En un estil àgil i amb l’alternança de situacions, les pàgines se succeeixen a redós d’un crim que dóna el tret de sortida d’una cursa per descobrir les respostes a l’enigma, a la suposició, al fet...

Tots els ingredients s’uneixen per fer-nos passar una estona entretinguda i descobrir, al mateix temps, un tal Aloi de Montbrai que, es veu, esculpia les formes més belles que s’amagaven en l’interior de les gran pedres.


Panteó Reial de Poblet, segle XIV

Aloi de Montbrai