dimecres, 22 de maig del 2013

Maddalena svenuta


Bona part de la meva passió per l’art i per l’època moderna la té el Quattrocento i la Firenze humanista. Giorgio Vasari, posteriorment, fa una repassada en les seves Vite de les principals figures artístiques i és, precisament, qui empra per primer cop el mot  rinascita, renaixement. És una joia que anhelo des de fa temps, i per aquelles coses de la vida encara no tinc. No obstant això, tinc un pressentiment que em diu que aviat el tindré a la llibreria.
Però la fascinació per l’art d’aquella època va arribar al seu màxim nivell entrat ja el Barroc a través d’una personalitat cabdal que amb més pena que glòria va passar els seus dies. Caravaggio fou el mestre recuperat al segle XX, tot i que el seu corrent naturalista tingué força deixebles.
Artemisia Gentileschi és hereva dels clarobscurs, dels cossos crus, de la violència, la calavera... I és una dona en un món masculí, que destaca entre ells malgrat tots els entrebancs. Per això és una dona especial, per això és la meva Artemisia.Magdalena esvaïda, XVII

Artemisia Gentileschi